Tårta för alla firanden

Det bästa sättet att fira något på är att servera tårta vare sig det handlar om en födelsedag eller en ny logga – men kom ihåg att om du specialbeställer en tårta som redan börjats baka kan det vara svårt att ångra sig.

fodelsedag-tartaVi firar en hel del saker här i världen men vanligast är väl att vi firar vår födelsedag, och det gör vi självklart med tårta. Någon som nu firar en speciell födelsedag är italienskan Emma Morano. Hon fyllde nämligen hela 117 år nu i slutet av november vilket gör henne till den enda säkerställt äldsta kvinnan med belägg för att vara född på 1800-talet. I Svenska Dagbladet skriver man att hon tillskriver sitt långa liv till de många ägg hon ätit under sin livstid, något hon började äta när hon som 20-åring diagnostiserades med anemi. Då började hon äta äggen råa, två om dagen. Men hennes fulla recept för långt liv är:

  • Två råa ägg om dagen
  • Ett glas konjak
  • Ensamhet

Självklart är det inte bara födelsedagar man kan fira med tårta, det finns en rad andra saker man kan göra. Till exempel firade tidningen Upsala Nya Tidningar sin nya logga med en specialbeställd tårta föreställandes deras just den nya logotypen. Så visst går allt att fira och alla kan specialbeställa sina tårtor om man så vill. Ett bageri man till exempel kan beställa tårta från via nätet, snabbt och enkelt, är via dinTårta.se. Men något att hålla i åtanke är att när beställningen är lagd och tårtan börjat bakas så kan det vara svårt att ångra sig. Det är något som till exempel Corren skriver om. En tårtkund i Linköping hade nämligen beställt en tårta på sitt lokala bageri och ångrade sig när tårtan redan var bakad – och ville ha pengarna tillbaka. Men så blev det inte. Enligt Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ska bara halva summan för tårtan betalas tillbaka till kunden eftersom att tårtan finns kvar på bageriet och både kan frysas och sedan säljas vidare. Detta eftersom att ARN anser att kunden absolut har rätt att avbeställa men att även säljaren, i detta fall bageriet, har rätt att få ersättning för sina utgifter – så tänk efter före innan du beställer en specialtårta så att du verkligen vet med dig att det är denna du vill ha så slipper man hamna i tvist!