Svenskarnas favoritgodis

Godis är alla svenskars favorit men vilket specifikt godis gillar svenskarna mest? Enligt undersökningar vill vi helst ha någon form av chokladgodis i godispåsen. Men gamla favoriter som gräddkola och punschpraliner går också hem.

Vi svenskar är verkligen barnsligt förtjusta i godis. Vi har en mängd högtider i Sverige där vi bakat in godisätandet som någon form av tradition, men vi äter även en hel del godis när det inte är någon högtid utan när vi bara är lite sugna på snask. Det är framförallt smågodis som får våra sötsugna hjärtan att slå lite fortare och vi alla har nog en favorit i gottehörnan som har en alldeles speciell plats i våra godispåsar.

Choklad på favorittoppen2543625-godis

Det finns faktiskt ett par godisar som många svenskar har som gemensamma favoriter och dessa har man kartlagt i en studie som DN skriver om. De godisar som hamnar allra högst upp på godistoppen är center och lysmelk. Både godisarna är choklad och enligt de på Karamellkungen har chokladtrenden hållit i sig ett bra tag. De här godisarna har legat i topp i många år och faktum är att listan på svenskarnas favoriter i godispåsen är sig lik från år till år. Choklad är alltså mest populärt och gräddkola och punschpraliner finns kvar bland de sorter som säljs absolut mest från år till år. Detta har lett till att godistillverkarna vill ha kvar de gamla godingarna eftersom de är populära, samtidigt som de testar nytt och utvecklar sitt sortiment hela tiden.

Hallonlakritsskallen en favorit

Förutom de chokladgodisar som ligger allra högst upp på listan över de populäraste godisarna, finns självklar en hel del gottebitar som inte är gjorda av choklad. Några av dessa är bland annat Fizzy Bubblegum och colaflaskor. En annan godis som vi hittar på listan är hallonlakritsskalle och den är verkligen en godis som går hem hos svenska folket. Den är så pass populär att den gjorts som påsgodis och i mindre versioner. Den har dessutom gjorts som smak på bubbelvatten och säljer riktigt bra i den versionen.