Sockerfritt irriterar

En trend som startade för några år sedan förespråkade ett minskat intag av socker, framförallt hos barn och det gjorde att flera förskolor började rekommendera annat framför godis, glass och läsk när det är dags för någon form av firande – men nu tycker vissa föräldrar att det börjar gå för långt.

förbud lådaAtt servera tårta för alla firanden är en nästintill helig tradition här i Sverige, men under senare år har det blivit allt vanligare att skippa allt vad socker heter på olika firanden. Framförallt när det kommer till barnkalas. Till exempel gjorde Norrköpings kommun som så att man redan 2008 avrådde från att servera glass och godis på födelsedagsfikat på förskolorna, men det var bara en rekommendation. Nu har det blivit otillåtet – och det är något som upprör vissa föräldrar.

Tycker utvecklingen är skrämmande

Till Sveriges Radio säger en av föräldrarna på en av kommunens förskolor att hon tycker utvecklingen är skrämmande och rent av fel att införa sockerförbuden. Förr var det inget förbud, bara en stark rekommendation. Men numera tillåter man inte ens barn som fyller år att få bjuda på glass och fika när de firar sina födelsedagar – och det är vad många föräldrar främst reagerat på. Dock håller förskolorna inte riktigt med. De anser att det viktiga är att barnet blir firat och sedd, inte att barnet får glass och socker bara för att de fyller år. Till tidningen säger en av pedagogerna följande i frågan:

– Vi tycker att det viktiga är att man blir firad, och sedd som person och att man blir uppvaktad på sin födelsedag. Det hänger egentligen inte så mycket ihop med vad man äter på sin födelsedag. Vi ser barnet och gratulerar, det tycker vi är det viktiga.