Nyttiga onyttigheter

Om man begränsar sig till någon-gång-ibland kan de flesta av oss äta även det mest onyttiga. Men om du har en strävan att välja de bättre alternativen till dig själv och dina barn när det är dags för fredagsmys kan det ändå vara bra vad det är som skiljer de olika alternativen. Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se, bad därför dietisten Sofia Anderhall jämföra olika snacks och berätta vilka som är de smartare alternativen på bordet på fredagskvällen.

Så står det i en artikel här, vilken handlar om att välja ett smartare fredagsmys. För visst är det väl som så att man ska unna sig godsaker, och äta på utan att ha dåligt samvete. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns en viss balans, och att man kan välja bort alternativ såsom chips etcetera, och istället välja att baka någonting. På så vis kanske man får i sig sötsaker, men man vet också att det inte är några tillsatser eller annat onyttigt, vilket inte är naturligt för kroppen att få i sig för mycket av.

Baka och njut

Nä, bästa är att göra sitt eget godis – för att vara säker på att det blir så nyttigt som det går. Och speciellt är det smart att göra det när vi nu kan använda oss av internet för att hitta bra recept på allt från kladdkakor till ischoklad. Det finns egentligen ingen anledning till att gå till affären för att köpa lördagsgodis som förr, utan istället köper man själv det som behövs och gör eget. Det blir ju också en härlig aktivitet med barnen (om man har några) som på så vis också lär sig skillnaden på nyttigt men onyttigt, och bara onyttigt. Eller hur? Kolla exempelvis in http://www.matklubben.se/recept/kladdkaka, och se alla olika alternativ som finns för recept på kladdkaka. Du kommer snabbt märka att det finns mängder av smaskiga varianter, den ena nyttigare än den andra. Och när du kikar på recept kan du ju också bestämma lite själv hur du vill ha det. Det är helt enkelt som så att du utgår från receptet, men själv styr rodret som man säger. Kanske vill du inte ha så mycket socker, och har i bara en del. Då märker du ju faktiskt att det blir en chokladkaka som smakar mer av choklad, och fortfarande är god men inte lika söt. Sådant är omöjligt att styra över när du handlar direkt från affären eller bageriet.

En riktigt smarrig kaka till fredagsmyset är “Kladdkaka med marshmallows och Marianne”.

  • Det här behöver du:
    – Kakao, vetemjöl, strösocker, ägg, salt, smör, minimarsmallows, vispgrädde, mariannekarameller
  • Så här  gör du:
    – Rör ihop ingredienserna till kakan och häll smeten i lämplig form, grädda i 150 grader i 35 minuter. Ta ur mariannekaramellerna och lägg dessa i en påse som du sedan lindar in i en handduk och krossar. Använd exempelvis en kavel. Häll sedan grädden i en kastrull och värm upp tills strax innan den kokar och käll i de krossade mariannebitarna tills de smälter.  Ställ blandningen i kylen i 6 timmar och vispa upp grädden till ett fluff. Skär kladdkakan i bitar och lägg i botten på ett glas, lägg sedan några marshmallows och en klick marianne-fluff på.

1237514-chocolate-brownies

ÄT OCH NJUT!