Godisets högtider

Godis är en väldigt viktig del i mångas liv. Ja, kanske skulle inte världen rämna om vi inte längre fick äta godis, men det är helt klart någonting som på många sätt finns med i vår vardag och även i våra högtider. Godiset är någonting positivt och härligt som alla borde njuta av – i lagom mängd förstås. Vilka tillfällen och högtider är det då som godiset har en alldeles viktig plats i? Det ska vi gå igenom här!

Ja, godiset har verkligen sina högtider. Kanske handlar det till stor del om att vi är så förtjusta i godis, och därför vill koppla det till något positivt och lite högtidligt? Förmodligen är det därför godiset är så viktigt under flera av de firanden vi gör under årens gång, och vi tänkte gå igenom några av de exempel som finns. Vi tar dem i kronologisk ordning!

  • Alla Hjärtans Dag! Den 14 februari varje år är det Alla hjärtans dag, och förutom det självklara temat med röda rosor så är chokladen och geléhjärtan en väsentlig del av den här kärleksfulla högtiden. Inget värmer så mycket som att få en vacker chokladask från sin älskling på denna dag, och man borde verkligen ta vara på den här dagen för att visa sin kärlek. Kanske älskar du någon som är långt bort? Då kan du skicka Alla hjärtans dag present 2014 via posten, förslagsvis från Godisboxen som gör alldeles underbara små lådor fulla av godis och kärlek.
  • Påsken! Det säljs otroligt mycket godis i Sverige inför påskhelgen, och det är många ägg som ska fyllas, delas ut och gömmas i mystiska vrår för att sedan hittas av någon glad påskäggsletare. Här är det tillåtet att äta vilken sots godis man än vill, men trots allt är väl ändå chokladäggen de mest traditionella när det kommer till påskgodis?
  • Halloween! Det här är en ganska ny högtid i Sverige som vi har adopterat från USA. Den 31 oktober är det dags att klä ut sig, antingen till något skräckinjagande eller på det mer amerikanska viset, klä ut sig till lite vad som helst. Sedan går man runt till grannarna och knackar dörr, sätter ultimatumet ”Bus eller godis!” och hoppas på att få gå därifrån lite godisrikare än tidigare. Alla firar inte Halloween men populariteten ökar ständigt!
  • Julafton! Åh, denna underbara högtid. Här gör vi väldigt mycket godis själva, allt från fudge till knäck och olika kolor, men även mintkyssar och härlig mörk tryffel. Hur mycket godis vi än gör själva finns det en sak som vi ändå alltid köper – Aladdinasken! Det är en klassiker som vi inte klarar oss utan när julen kommer, och det finns en massa ritualer runt asken som är unika för varje familj. Vem får trillingnöten? När får man börja ta av andra lagret? Vill man ha en lite mindre onyttig jul kan man köpa den mörka Aladdinasken, även om den kanske inte är lika klassisk som den röda. Sedan finns det ju de som helst vill ha Paradis-asken också, som bara har ljus choklad. Smaken är som baken!