Besök Chokladfestivalen

Nu när hösten börjar närma sig med stormsteg innebär det inte bara att kylan kommer. Det börjar även bli dags för den årliga tillställningen Chokladfestivalen.

2243241-dark-chocolate

Varje år hålls en chokladfestival på Nordiska museet i Stockholm. 2013 utökades konceptet och flyttade till Stockholmsmässan i Älvsjö istället. Sedan 2002 har konditorerna Magnus Johansson och Tony Olsson arrangerat festivalen för att lära besökarna mer om kvalitetschoklad. Chokladfestivalen går av stapeln i mitten på oktober och håller på i tre dagar. Festivalen lockar 50-talet utställare och mellan 15 000 och 17 000 besökare per år.

På festivalen kan man bland annat hitta kvalitetschoklad från många olika länder. Det kan vara ett perfekt tillfälle för dig som ska bort på kalas att hitta den perfekta presenten till födelsedagsbarnet. Har ni hittat all choklad ni behöver kan ni ta en paus och ta del av det svenska mästerskapet för konditorer. 5 personer gör varje år upp om titeln som ”Årets konditor”.  Ni kan även ta del av festivalens fullspäckade program. Här finns bland annat en föreläsning där Anicka Larsson lär er sina konditortricks. Man kan även gå på chokladprovning och testa choklad från de finaste märkena. Eller varför inte baka tillsammans med årets konditor 1995?

Inspirationen till den svenska versionen av Chokladfestivalen kommer från Perugia i Italien. Konditorerna i Perugia tyckte att utbudet av choklad i staden var dåligt och bestämde sig för att arrangera en festival som skulle vara en hyllning till kvalitetschokladen. Festivalen pågick i en vecka och resturanger och konditorier slöt upp för att vara med. Festivalen hålls än i dag i Perugia, en vecka i oktober.

Nytt för i år på Chokladfestivalen är att det finns en hel avdelning som handlar om bakning. Festivalen har därför bytt namn till Bak- och chokladfestivalen.

Här får du lära dig om hur du tempererar choklad. Vilket är ett viktigt moment i all chokladtillverkning.